فناوری اینترنت اشیا (IoT) امکان پایش از راه دور نوار قلب را با استفاده از دستگاه های اینترنت اشیا برای بازیابی سیگنال های نوار قلب فراهم می کند و امکان انتقال اطلاعات بصورت بی درنگ از طریق اینترنت به پزشک را برای تجزیه و تحلیل بیشتر فراهم می کند.
فناوری اینترنت اشیا (IoT) امکان پایش از راه دور نوار قلب را با استفاده از دستگاه های اینترنت اشیا برای بازیابی سیگنال های نوار قلب فراهم می کند و امکان انتقال اطلاعات بصورت بی درنگ از طریق اینترنت به پزشک را برای تجزیه و تحلیل بیشتر فراهم می کند. اینترنت اشیا اتصال پیشرفت های از دستگاه ها، سیستم ها و خدمات را فراهم می کند که می توانند فراتر از ارتباطات ماشین به ماشین (M2M: ارتباط ماشین ها با شبکه اینترنت و در نتیجه، با تمام اشیاءِ متصل به اینترنت، بدون دخالت یا با دخالت اندک انسان) باشند و همچنین انواع مختلفی از پروتکل ها، دامنه ها و برنامه ها را در بر می گیرند.
در یک سیستم پایش نوار قلب مبتنی بر اینترنت اشیا، دستگاههایی شامل حسگر نوار قلب، تلفن همراه هوشمند، رایانه لوحی به شکل یکپارچه با استفاده از زیرساخت اینترنت و شبکه بیسیم، در بستر یک پروتکل ارتباطی به یکدیگر متصل می شوند و با هم در ارتباط و تعامل هستند. داده های نوار قلب با استفاده از یک گره پایشگر پوشیدنی جمع آوری می شوند و به طور مستقیم با استفاده از یک شبکه بیسیم (مانند بلوتوث،Wi-Fi ، ZigBee) به ابر اینترنت اشیا منتقل می شوند. سیگنال های نوار قلب از طریق تقویت، فیلتر کردن و غیره پردازش می شوند تا کیفیت سیگنال بهبود یابد. یکی از پروتکلهای HTTP[۱] و MQTT[۲] (پروتکل های شبکه که پیام ها را بین دستگاه ها منتقل می کنند.) در ابر اینترنت اشیا به منظور ارائه داده های نوار قلب بصری و به موقع به کاربران استفاده می شوند که البته MQTT پروتکل استاندارد اینترنت اشیا و انتخاب مناسبتری نسبت به HTTP است. تمام پایانه های هوشمندِ دارای یک مرورگر وب (تلفن همراه، رایانه، …) می توانند داده های نوار قلب را به راحتی بدست آورند، که این امر مشکلات ناشی از تغییر پلتفرم را کاهش داده است. تقریباً هیچکدام از سیستم های پایش نوار قلب قابل حمل موجود نمی توانند بدون یک برنامه (app) تلفن همراه، که مسئول جمع آوری و نمایش داده ها است، کار کنند.
مزایای برنامه (app) اینترنت اشیای سیستم پایش نوار قلب
سیستم پایش نوار قلب مبتنی بر اینترنت اشیا هنوز یک فناوری جدید و آزمایشی است و در این حوزه، تنها تعداد کمی محصول تجاری بفروش رسیده است. اما واکنش های اولیه کاربران نتایج مثبتی را به همراه داشته است، بنابراین یک سیستم پایش نوار قلب به عنوان یک برنامه اینترنت اشیا یک محصول خوب برای سرمایه گذاری می باشد.
مزایا برای بیماران
مزایا برای پزشکان
مزایا برای بیمارستان ها
نگاهی دقیق تر به نحوه ایجاد برنامه اینترنت اشیای سیستم پایش نوار قلب
اگرچه این مفهوم هنوز در مراحل ابتدایی است، اما چند محصول موفق به بازار عرضه شده است. یکی از سیستم های پایش نوار قلب مبتنی بر اینترنت اشیای درخور توجه، برنامه نوار قلب در ساعت اَپِل سری ۴ است. در ادامه، درباره چگونگی توسعه یک برنامه پایش نوار قلب مانند برنامه نوار قلب اپل صحبت خواهیم کرد.
۱- مزایای تجاری در مقایسه با نوار قلب معمولی
نرمافزارهای فعلی نوار قلب می توانند فعالیت قلب را برای زیر یک دقیقه کنترل کنند که معمولاً در زیر ۳۰ ثانیه تنظیم می شوند. نقطه کنترل می تواند مچ باشد (شکل ۱) همانطور که توسط برنامه نوار قلب ساعت اَپِل استفاده می شود و یا نوک انگشتان (شکل ۲) باشد، همانطور که توسط Kardia، یکی دیگر از برنامه های محبوب نوار قلب استفاده می شود. این بدین معناست که برنامه نوار قلب فقط از یک پروب برای اندازه گیری یک نقطه یا بخشی از بدن استفاده می کند.
شکل ۱. برنامه نوار قلب روی ساعت اَپِل سری ۴
شکل۲. برنامه Kardia و الکترودها بصورت افزونه
دستگاه های نوار قلب آزمایشگاهی ۱۲ پروب دارند که می توانند به قفسه سینه و سایر اندام ها متصل شوند. این دستگاه از ۱۲ قسمت مختلف از بدن ضربان هایی را دریافت می کند تا نتیجه دقیق تر و تصویر بهتری از وضعیت قلب بیمار بدست آورد. بنابراین فناوری پوشیدنی فعلی سطح پایش قلب یکسان با دستگاه نوار قلب آزمایشگاهی را ندارد.
از سوی دیگر، سیستم برنامه نوار قلب بسیار مقرون به صرفه تر از دستگاه های نوار قلب کاملاً تضمینی است. در مورد دستگاه های نوار قلب معمولی، انجام هر پایش مستلزم پرداخت هزینه بالایی است (۵۰ دلار). اما با پرداخت مقدار مشخصی هزینه برای خرید ساعت اپل سری ۴ که برنامه نوار قلب روی آن نصب شده است (۴۰۰ دلار) و افزونه KardiaMobile و برنامه آن (۹۹ دلار)، خوانش نامحدود نوار قلب در هر زمان و هر مکان برای شما فراهم می شود. برای کاربرانی که نیاز به پایش نوار قلب مقدماتی دارند، خوانش از یک برنامه نوار قلب در مقایسه با دستگاه نوار قلب آزمایشگاهی سریع و اقتصادی است.
۲- بررسی عملکرد برنامه نوار قلب اینترنت اشیا
برای بررسی عملکرد سیستم های نوار قلب مبتنی بر تلفن هوشمند، برنامه مطالعاتی خاصی طراحی گردید. این برنامه تحقیقاتی بر روی شناسایی یک نوع حمله قلبی بسیار خاص و کشنده به نام سکته قلبی (STEMI) متمرکز بوده است. این حمله قلبی که به شدت تهدیدکننده حیات است زمانی اتفاق می افتد که یک شریان اصلی به طور کامل مسدود شده باشد و در صورت عدم درمان در مدت زمان بسیار کوتاهی، مرگ یا ناتوانی در آن رخ خواهد داد. برای بررسی دقت برنامه های پایش نوار قلب هوشمند، سیستم جدید تلفن هوشمند Kardia بر روی ۲۰۴ بیمار که از درد حاد قفسه سینه رنج می برند، مورد آزمایش قرار گرفت. تمام آیتم های عملکردی هم از نوار قلب سنتی با ۱۲ پروب و هم نوار قلب ECG جدید با دو پروب دریافت گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که سیستم مبتنی بر برنامه کوچک تقریباً به اندازه نوار قلب سنتی در تمایز بین حملات قلبی STEMI و غیر STEMI موثر عمل کرده است.
۳- ویژگی هایی که باید در نظر گرفته شود
عناصر اصلی که باید هنگام ساخت یک سیستم پایش نوار قلب به عنوان یک برنامه اینترنت اشیا مورد توجه قرار گیرد، در زیر آورده شده است.
۴- هزینه توسعه
هرکس که بخواهد برنامه سیستم پایش از راه دور خود را توسعه دهد، باید اجزای اساسی مورد نیاز برای ایجاد برنامه اینترنت اشیا را درک کند. این لیست شامل دستگاه نهایی، زیرساخت ها و سیستم مرکزی است.
سرور ابری
مکان اصلی سیستم مدیریت و مخزن خوانشهای نوار قلب ذخیره شده (در صورت فعال بودن توسط کاربر) می باشد. مانند هر التزام سرور، این نیز میتواند یک سرور سخت افزاری فیزیکی باشد که برای دسترسی از راه دور پیکربندی شده است.
هزینه: این موضوع به وسعت پروژه بستگی دارد و می تواند از چند صد دلار تا چند هزار دلار متغیر باشد. اگرچه ذخیره اطلاعات حداقل خواهد بود، اما قدرت افزونگی و وجود گره های متعدد در مکان های مختلف جغرافیایی، دسترسی و تجربه مشتری را بهبود می بخشد.
حسگرهای قلب یا نبض
این فرض بر این است که شما از یک افزونه جداگانه استفاده خواهید کرد که به یک دستگاه تلفن همراه هوشمند متصل خواهد شد. این دستگاه باید کوچک باشد و از طریق بیسیم با استفاده از بلوتوث (توصیه می شود) و Wi-Fi یا سیم های فیزیکی می تواند به تلفن هوشمند متصل شود. به عنوان مثال می توان به حسگر ضربان قلب Rohm اشاره کرد.
هزینه: یک واحد حسگر بین ۵۰ تا ۱۰۰ دلار خواهد بود (همراه با سفارشی سازی و اختصاص علامت تجاری).
۵- توسعه سیستم
این سیستم به توسعه دهندگان فصلی برنامه احتیاج دارد و نیروی انسانی یا هزینه کار باید بخشی از هزینه کلی پروژه باشد. این یک برنامه در سطح سازمانی (نیاز به دانش بالا و سرمایهگذاری قابل توجه) به دلیل نیازهای دورسنجی و یکپارچه سازی با دستگاه حسگر شخص ثالث در نظر گرفته شده است. در زیر مواردی ذکر شده است که باید در هزینه توسعه لحاظ شوند.
هزینه: ۱۰۰ هزار دلار تا ۵۰۰ هزار دلار.
۶- جدول زمانی توسعه
توسعه یک برنامه اندازه گیری با ویژگی های دورسنجی برای جمع آوری داده ها و یکپارچه سازی با تهجیزات حسگر قلب اینترنت اشیا تقریباً ۶ ماه به طول می انجامد.
۷- مروری بر روند توسعه
۸- مفهوم کمینه محصول پذیرفتنی[۷] (MVP)
دلایل احتمالی تاخیر
۹- توصیه هایی برای یک روند توسعه سریع
نتیجه گیری
نوآوری هایی که می توانند به حفظ سلامتی فرد کمک کنند سرمایه گذاری قابل قبولی در وقت و هزینه هستند. بیماری های قلبی یکی از سختترین بیماری ها از نظر پایش است زیرا به علت وجود چالش هایی در اندازهگیری های نوار قلب بصورت بی درنگ، حتی بهترین پزشکان ممکن است تشخیص را از دست بدهند. قابلیت حمل، پویایی و رابط کاربری آسان، پیشنهادهای با ارزش برنامه پایش نوار قلب است که آن را به یک محصول موفق تبدیل کرده است.
منابع:
https://ardas-it.com/creating-a-real-time-ecg-monitoring-system-as-an-iot-app
https://newatlas.com/heart-attack-smartphone-app-ecg/57185
Shaown, I. Hasan, M. M. R. Mim and M. S. Hossain, “IoT-based Portable ECG Monitoring System for Smart Healthcare,” ۲۰۱۹ ۱st International Conference on Advances in Science, Engineering and Robotics Technology (ICASERT), Bangladesh, 2019, pp. 1-5.
Yang, Z., Zhou, Q., Lei, L. et al. An IoT-cloud Based Wearable ECG Monitoring System for Smart Healthcare. J Med Syst ۴۰, ۲۸۶ (۲۰۱۶)
Mohd Khairuddin, Adam & Ku Azir, Ku Nurul Fazira & Kan, Phak. (2017). Limitations and Future of Electrocardiography Devices: A Review and the Perspective from the Internet-of-Things. 10.1109/ICRIIS.2017.8002506.
——————————————————————————————————————————————————————————————————
[۱] Hypertext Transfer Protocol
[۲] Message Queuing Telemetry Transport
[۳] Constrained Application Protocol
[۴] Food and Drug Administration
[۵] Application Programming Interface
[۶] Transmission Control Protocol
[۷] Minimum viable product
این مطلب بدون برچسب می باشد.
تمامی حقوق این سایت برای موسسه علمی آینده سازان محفوظ است.
طراحی و آماده سازی: استودیو هنر ایده نگار